De ongedwongen sfeer vindt Joris Duijsters (42) het leukste aan de Ionian Sea Rally. De Tilburgse btw- en overdrachtsbelastingspecialist en vastgoedondernemer vindt daarnaast de natuur en de Griekse gastvrijheid een fijne bijkomstigheid. Bovendien ervaart hij het niet echt als een wedstrijd, want gezelligheid staat voorop.

De emigratie van Hennie en Karin Goudswaard naar Corfu in het televisieprogramma ‘Ik vertrek’ heeft ervoor gezorgd dat Joris, zijn vrouw Moniek en hun 2 kinderen besmet zijn geraakt met het zeilvirus, de familie Goudswaard exploiteert zeiljachten en vakantiehuizen op het Griekse eiland onder de naam Corfu Unlimited.

Dat het gezin Duijsters ooit zo verslingerd zou raken aan zeilen, hadden ze nooit verwacht. Twintig jaar lang vertoefde de zij tijdens de zomervakantie in Zuid-Frankrijk. “Daar hadden we een huisje, maar dat waren we een beetje zat. Moniek wilde er niet meer naartoe. Ik zat vaak achter mijn laptop te werken en de kinderen lagen heel de dag in het zwembad.”

“We hadden al eens eerder gezeild, maar deden dat op de Loosdrechtse plassen of de Friese meren. Zeilen op zee? Dat durfde ik helemaal niet. En al helemaal niet in een ander land.” Joris dacht niet genoeg zeilervaring te hebben om de zee op te gaan met zo’n boot. Een telefoontje naar Hennie en Karin in Corfu veranderde dus alles. “Die eerste keer was zó leuk.” De eerste jaren huurde de familie Duijsters een zeiljacht van Corfu unlimited, inmiddels hebben zij een eigen boot. “En dat bevalt erg goed.” De familie is verslingerd aan de Griekse eilanden. “Vooral het gebied rondom de Ionische zee vinden we ‘superleuk’.  Corfu en Lefkas zijn prachtig. De natuur gecombineerd met de gastvrijheid van de Grieken is uniek.”

Gemêleerd gezelschap

Ondertussen beheert Corfu Unlimited ook de boot van Joris en Moniek. Karin was dan ook degene die opperde om mee te doen aan de Ionian Sea Rally. “Ik twijfelde”, zegt Joris. “Dacht dat het te zakelijk en te chic zou zijn.” Desondanks deed hij met zijn gezin mee. “Tijdens de ontvangstborrel was ik al om. Het was meteen heel erg leuk en het gezelschap is zo gemêleerd, allemaal gezellige Brabantse no-nonsense ondernemers. Ik vond het met name heel prettig dat je zeilervaring er niet zo toe doet. Je krijgt altijd hulp van anderen, ook als je als minder ervaren zeiler het even niet meer weet. Bovendien zijn de wedstrijden niet echt wedstrijden. Dat kan ook niet, want de boten zijn niet vergelijkbaar aan elkaar. Het gaat daarom vooral om de gezelligheid en het opdoen van nieuwe contacten.”

“Ook voor de kinderen is de Ionian Sea Rally heel erg leuk. Zij spelen met en bij elkaar op de boot en er is naast de rally’s genoeg tijd om te waterskiën of met de funband rond te crossen. ’s Avonds wordt er meestal gezamenlijk gegeten, maar wil je meer privacy dan kan dat natuurlijk ook. Vooral die ongedwongen sfeer maakt van iedere avond één groot feest. De sfeer na de races is relaxt en is er grote kameraadschap onder de deelnemers. Zo groot zelfs dat we elkaar buiten de rally ook ontmoeten. Vorige zomer hebben we bijvoorbeeld bij ons thuis gebarbecued en we borrelen regelmatig met elkaar.”