Griekse gastvrijheid en gezelligheid staan hoog in het vaandel bij de Ionian Sea Rally. Deze familiezeiltocht over de Ionische zee ligt in het midden van een flottielje en een regatta en is ideaal voor avontuurlijke families. Ondernemer en levensgenieter Maarten Franken (48) en zijn gezin doen dit jaar voor de tweede keer mee.

Zeilen is een grote passie van de familie Franken die naast Maarten ook uit zijn vrouw Simone en vier tieners (een zoon van 17 jaar, twee van 15 en een dochter van 11) bestaat. “Ruim zeven jaar geleden nam ik een sabbatical van een half jaar. Ik wilde onder andere met mijn gezin een zeiltocht maken. Nadat ik mijn vaarbewijs had gehaald, kocht ik direct een Lagoon 380­­­­­­­ – een catamaran. Vervolgens zijn we een half jaar gaan zeilen op de Middellandse zee. Sindsdien zijn we verliefd op zeilen!”

Vervolg op familiezeiltocht

Na dit geweldige zeilavontuur moest er weer gewerkt worden, maar het project schreeuwde om een vervolg. Dat kwam in 2014 toen de familie Franken gedurende hun 14 maanden durende reis de Atlantische oceaan overstak met de ARC (Atlantic Rally for Cruisers). In deze georganiseerde boottocht vaar je met honderden gelijkgestemden de oceaan over. De Lagoon 380 werd voor deze trip voor een Lagoon 450 verruild. De intensieve tocht veranderde het leven van de familie voorgoed, weet Maarten: “De saamhorigheid onder zeilers onderling is zo bijzonder. Ik zou het niet meer kunnen missen!” Gezelligheid en genieten van het gezelschap van gelijkgestemden zijn de belangrijkste redenen waarom de familie Franken graag vaart.

Genieten met gelijkgestemden

Genieten is ook het kernwoord van de Ionian Sea Rally die in april 2017 voor de tweede keer wordt gehouden. Vorig jaar werd een succesvolle proef opgestart met vier boten. Het is de bedoeling dat dat aantal dit jaar verdrievoudigd wordt. Maarten en zijn gezin hebben erg veel zin in de rally: “De zeilrace in de Ionische zee ligt in het midden van een flottielje en een regatta. Een flottielje is voor beginnende zeilers die onder begeleiding van een moederschip een bepaalde route afleggen, terwijl een regatta een zeer sterk race-aspect heeft en vooral hardcore zeilers bestemd is.”

“De geborgenheid van een groep komt sterk terug in de Ionion Sea Rally, maar er is ook ruimte voor zelfstandigheid. Eén van de organisatoren is een ervaren kapitein van de Clipper Around The World Race en helpt deelnemers graag om meer zeil- en wedstrijdervaring op te doen. De Ionian Sea Rally is naast avontuurlijk ingestelde families ook zeer geschikt voor zeilers die graag een rally varen, maar zich nog niet zeker genoeg voelen voor een regatta.”

Schoonheid van de Ionische eilanden

De rally vindt plaats in het vaargebied tussen de Ionische eilanden Corfu en Lefkas. Volgens Maarten een erg fijne locatie om te vertoeven: “Op sommige plekken van die vaarroute is eind april de zeewatertemperatuur al een stuk warmer dan in de rest van de Middellandse Zee. Een ander groot voordeel van deze eilandengroep is dat er veel flottielje gevaren wordt en de lokale horeca ingesteld is op grotere groepen. De Griekse gastvrijheid is legendarisch onder zeilers. Met een grote groep ergens wat gaan eten, is geen enkel probleem op de Ionische eilanden.”

Niet te missen

De Ionian Sea rally heeft weliswaar een wedstrijdelement, maar draait vooral om ontspanning en samenzijn: “Korte drie á vier uur durende wedstrijdjes afgewisseld met heel veel vrijheid en gezelligheid. Tussendoor meer je aan, doe je wat boodschappen, gooit je hengel uit en geniet je met elkaar van dat heerlijke Griekse eten. De Ionische eilanden hebben ontzettend veel te bieden. Het ene moment loop je door een eeuwenoud dorpje, terwijl je je een moment later in het Caribische gebied waant. De omgeving is prachtig. Ook een bezoekje aan het bijzondere en kleurrijke stadje Parga vergeet je nooit meer!”