De Ionian Sea Rally is bedoeld voor avontuurlijk ingestelde vriendengroepen, families en gezinnen met een passie voor zeilen. Deze competitieve zeilrace is ideaal voor zeilers die iets meer willen dan een flottielje, maar waarvoor deelname aan een regatta een maatje te groot is. De in het Brabantse Waalre geboren organisatrice Tanja de Leeuw (45) vertelt meer over deze zeilrally in de Ionische Zee waarbij gezelligheid en genieten centraal staan.

Tanja is ondernemer en runt met haar zakenpartner Rob van Daal evenementenorganisatie Leeuwendael Evenementen. Het organiseren van zakelijke events is de expertise van de onderneming: “Dan moet je denken aan b2b evenementen zoals een bedrijfsopening, een jubileum, een productpresentatie of een klantendag.” In haar spaarzame vrije tijd is Tanja graag in beweging. Martial arts zoals judo en Jiu Jiutsu zijn haar favoriete sporten, maar ook het jaarlijkse carnavalsfeest slokt haar tijd op. Tanja is een echte levensgenieter en haar levensmotto is dan ook: ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.’

Sinds enkele jaren is Tanja in de ban van zeilen: “Ik ben geen schipper, maar weet wel hoe het eraan toegaat op een zeilboot. Het zeilvirus heeft mij inmiddels volledig in zijn greep. Nadat ik aan allerlei evenementen en regatta’s mee ging doen, begon ik ze samen met Koen (Lindner) na te denken over manieren waarop ik met mijn onderneming kon inspringen op de interesse voor zeilen. Vervolgens nam ik samen met Maarten Franken het initiatief om de Ionian Sea Rally op te zetten.” Plezier maken staat voorop bij deze laagdrempelige zeilrace. “Zeilers die deelnemen aan de Ionian Sea Rally kunnen een ontspannen tijd verwachten. Gezelligheid is het sleutelwoord. Deze race draait niet zozeer om winnen, maar om met de andere deelnemers te genieten van zeilen, lekker eten en de Griekse gastvrijheid. De zeilrally begint en eindigt in Gouvia Marina op Corfu. In de herfstvakantie varen we een mooie tocht vanuit Lefkas”

Ongedwongen zeilraces

De Ionian Sea Rally duurt zeven dagen. “Er zit een competitie-element in de Ionian Sea Rally, maar het is geen regatta. Deze zeilrally is ideaal voor mensen die net iets meer willen dan een standaard flottielje, maar niet op zoek zijn naar zeilraces of een regatta”, vertelt Tanja. De zeilrally is voor een breed publiek: “Je hoeft niet supergoed te kunnen zeilen, maar je moet het wel leuk vinden om op en rond het water te zijn. Iedereen is welkom, maar minimaal één persoon op de boot moet een vaarbewijs hebben. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je een schipper inhuren. De organisatie van de Ionian Sea Rally kan je daar eventueel bij helpen. De rally is voor mensen die van avontuur, competitie en gezelligheid houden. Families, vriendengroepen en recreatieve zeilers zijn allemaal van harte welkom.”

“Naast de wedstrijden kun je ook deelnemen aan excursies,” stelt Tanja. “Er wordt ook een quiz georganiseerd en er zijn gezamenlijke diners en borrels gepland, maar er is ook voldoende tijd voor jezelf. De Ionian Sea Rally is een ongedwongen evenement. Uit eigen ervaring weet ik dat de meeste zeilers het leuk vinden om contacten te leggen. Als je aanlegt in een baai, ontmoet je snel nieuwe mensen met dezelfde interesses. Dat schept een band.”

Veel te zien rond Corfu en Lefkas

Het draait bij deze zeiltocht niet om de ervaring, maar om saamhorigheid en gezelligheid. Genieten van de zee, Griekse gastvrijheid en de natuur met gelijkgestemden. “Er is voor Corfu en Lefkas gekozen, omdat die gebieden gemakkelijk te bevliegen zijn en er veel te zien is.”

De deelnamekosten van de Ionian Sea Rally zijn vergelijkbaar met de prijs van een skivakantie. “Je betaalt als volwassene 225 euro per persoon. Daarnaast betaalt ieder schip dat deelneemt aan de rally 375 euro.  Deze kosten zijn exclusief vliegtickets en boothuur,” vertelt Tanja. “Alles bij elkaar ben je tussen de 900 en 1.000 euro per persoon kwijt.”

Er valt veel te ontdekken en genieten tijdens de Ionian Sea Rally. En plezier te beleven, want zoals Tanja altijd zegt: “Een dag niet gelachen is sowieso verloren!”