De Ionian Sea Rally is een ontmoetingsplaats voor avontuurlijk ingestelde zeilers. Deze zeilrace op de Ionische zee heeft een wedstrijdelement, maar draait vooral om genieten en het leggen van nieuwe contacten. De Valkenswaardse ondernemer Roger Zweegers (41) is in elk geval van de partij en kijkt ernaar uit om met gelijkgestemden te zeilen in Corfu.

Roger omschrijft zichzelf als ‘zonzeiler’: “Ik kan mezelf prima redden, maar ben geen zeilexpert. Zeilen draait bij mij vooral om gezelligheid. Ik ben een echt gezelschapsdier en heb graag mensen om mij heen.” Roger heeft ooit een Regatta gevaren, maar dat was toch niet helemaal zijn ding. De Ionian Sea rally is de perfecte combinatie tussen een zeilvakantie en een fanatieke regatta, waarbij je met een grote groep boten toch zelfstandig kan varen.

De Ionian Sea Rally is voor een breed publiek. Iedereen is welkom en dat spreekt Roger erg aan: “Het leuke van deze familiezeiltocht – die ook voor vriendengroepen geschikt is –  is dat jong en oud samen plezier maken.”

Gezelligheid

Naast de gezelligheid en de vrijheid, spreekt het avontuur Roger ook aan: “Zeilen is absolute vrijheid, omdat je alles kunt loslaten. Op de boot wordt alles overzichtelijk. Niet jij, maar de wind is de baas. Anticiperen op de stand van de wind geeft echt een kick. Ook het ontdekken van mooie plaatsen is te gek. Als je na een paar uur varen aanmeert in een baai die zo uit ‘The Blue Lagoon’ afkomstig lijkt te zijn, geeft dat een geweldig gevoel. Vaak ontmoet je op zulke plekken de leukste mensen.”

De saamhorigheid onder zeilers bevalt de ondernemer erg. “Aanleggen is altijd spannend, omdat het veel van je stuurmanskunsten vraagt.  Terwijl je daarmee bezig bent, hoor je achter je al roepen ‘Wijntje? Biertje?’ Andere zeilers willen vaak onder het genot van een drankje graag je avonturen horen. Dat is voor mij de ultieme ontspanning. De mensen aan wal lijken vervolgens een tikkie jaloers naar al die aangemeerde boten te kijken. Dat vind ik stiekem heel leuk om te zien,” lacht Roger

Dolfijnen op Corfu

Naast een paar korte zeilraces is er vooral veel tijd voor elkaar. De deelnemers van de Ionian Sea Rally ontdekken gezamenlijk de prachtige omgeving van Corfu: “Er zwemmen dolfijnen in dit gebied en de aanblik van deze fraaie dieren maakt de reis compleet! Die beesten zie je niet vanaf het land. Normaal gesproken als je op vakantie gaat zit je vast op een eiland. Op een boot bereik je andere plaatsen waar je normaliter niet komt. Je bekijkt de wereld van een afstandje. Op je zeilboot zie je ineens die mooie baai of die prachtige lagune die je anders nooit ontdekt had. Je kunt daar aanmeren en de boel verkennen.”

Roger wil een misverstand dat landrotten hebben graag uit de weg ruimen: “Mensen denken dat je klem zit op een boot en geen kant op kunt. In de praktijk is dat absoluut niet zo. Zo’n boot is stiekem best groot dus zit je niet continu op elkaars lip.”

Avontuurlijke zeilrally

Roger heeft weliswaar geen boot, maar doen wel mee aan de Ionian Sea Rally. “Ik huur altijd een boot en heb vaarbewijs 1 en 2 op zak. Die certificaten heb je nodig voor de Middellandse zee.”

Het reserveren en ophalen van een gehuurde boot is eenvoudig, weet Roger: “De huurboot ligt in een grote haven in Corfu. Na het overhandigen van de sleutel krijg je uitleg over de besturing. Samen met je co-schipper loop je de boot technisch na, terwijl je crew proviand haalt om de koelkast te vullen. Daarna maak je een reisschema, aanmeringsprocedure en een noodplan. Als dat gedaan is, ga je het avontuur tegemoet.”